Danas,16.10.2024., na Svjetski dan hrane učenici OŠ Gola su radionicama i aktivnostima obilježili Dan zdrave hrane. U sklopu EU projekta foodeducatros učenici od 1.-5- razreda i učitelji su kroz radionicu „Što znači zdravo jesti“ upoznali hranjive tvari u hrani, vrste žitarica, mahunarka koje postoje te su osmislili svoj tanjur. Tanjur je sadržavao prikaz večere. Grupnim radom učenici su osmislili i tjedni jelovnik.
Učenici 6.-8. razreda su temi hrani pristupili na malo drugačiji način te su analizirali nutritivne deklaracije na hrani i upoznali učenike s karijerama u agro-kulturi.
Ipak, pošto su hrana i zdravlje usko povezani, učenici su imali u dvorani škole poligon znanja.
U parovima učenici su prolazili poligon i odgovarali na pitanja o hrani. Pitanja su bila općenita, ali našlo se i par težih pitanja.
Koja hrana se neće nikada pokvariti ?
Najskuplji začin na svijetu?
Naravno, poligon se mogao ponoviti nekoliko puta.
Integrirani Dan zdrave hrane rađen je po materijalima iz projekta foodeducatros po kojima rade i ostala djeca Europske unije.
Sandra Slama, prof. biologije i kemije